Rıfat YÖRÜK
Köşe Yazarı
Rıfat YÖRÜK
 

YÜKSEK HIZLI TRENLE DÜŞÜK HIZLI YOLCULUK

YÜKSEK HIZLI TRENLE DÜŞÜK HIZLI YOLCULUK             15 Temmuz 2026 Çarşamba günü Yüksek Hızlı trenle “unutulmaz” bir yolculuk yaptım. Karaman’dan Ankara’ya üç saatte vardığı için otobüsü değil treni seçmiştim. Ancak bu yolculuğun otobüsten pek farkı olmadı. Zira beş saate yakın sürdü.             Oysa her şey güzel başlamış, trenimiz gardan zamanında kalkmıştı. Ancak Karaman çıkışında bir türlü hızlanmıyor hatta zaman zaman duruyordu. Hızı ve rotayı gösteren ekranlar da çalışmadığı için gerekli bilgileri alamıyorduk. Yapılan ilk anonsta trendeki arıza nedeniyle seyahatimizin “yüksek hızla” değil “düşük hızla” gerçekleşeceği belirtilince moralimiz ve varış plânlarımız bozuldu.             Tren Geri Gidince Yaşanan Panik             Çumra ve Konya’ya güç belâ vardıktan sonra aynı ağır tempo sürdü. Görevlilere ne kadar rötarlı gideceğimizi sorduğumuzda “1,5 saat” cevabını aldık. Polatlı’ya yaklaştığımızda ise ilginç bir olayla karşılaştık. Önce yavaşlayan ve ardından tamamen duran trenimiz üç, beş dakika sonra hızla gerisin geriye gitmeye başladı. Bunca yolu zaten oflaya puflaya alan trenimiz Konya’ya geri gidecek ve orada başka bir trene mi aktarılacaktık? Yani varış süremiz daha da mı uzayacaktı?             Bilgilendirici bir anons da yapılmadığı için neye uğradığımızı şaşırarak az sayıdaki görevliden bilgi almaya çalıştık. Bir şeyler ters gidiyordu ama doğrusu trenimizin de tersine gideceğini düşünmemiştik.             Meğer trenin ön lokomotifi arızalı olunca durduğumuz yerde manevra yapılarak Polatlı hattına geçilmiş ve arka lokomotifle gitme kararı alınmış. Ankara’ya yaklaşık iki saat rötarlı olarak vardığımızda çoğu yolcu randevularına geç kalmış ya da karşılamak için gelen yakınlarını uzun süre bekletmek zorunda kalmıştı.             Adıma Dikilen Fidan             Yolculuğumun ertesi günü TCDD Taşımacılık A.Ş.’den gelen görsel mesaj ise ister istemez dudaklarımda bir tebessüm belirmesine yol açtı:             “Gerçekleştirmiş olduğunuz tren yolculuğunuz ile yalnızca bir noktadan diğerine ulaşmadınız, aynı zamanda doğaya nefes oldunuz.             TCDD Taşımacılık A.Ş. ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliğinde “Her Bilet Bir Fidan, Sevdamız Yeşil Vatan” projesi kapsamında sizin adınıza bir adet fidan dikilecektir. Yeşil vatana katkınız için teşekkür eder, güzel günler dileriz. Sertifikanıza bağlantıdan ulaşabilirsiniz.”             Aslında bu zorlu ve heyecanlı yolculuktan sonra tüm yolcular adına birer “kaktüs” fidanı dikilse daha iyi olurmuş. Çünkü kaktüsler yeryüzünde “en yavaş” büyüyen bitkilermiş.  
Ekleme Tarihi: 18 Temmuz 2026 -Cumartesi

YÜKSEK HIZLI TRENLE DÜŞÜK HIZLI YOLCULUK

YÜKSEK HIZLI TRENLE DÜŞÜK HIZLI YOLCULUK

            15 Temmuz 2026 Çarşamba günü Yüksek Hızlı trenle “unutulmaz” bir yolculuk yaptım. Karaman’dan Ankara’ya üç saatte vardığı için otobüsü değil treni seçmiştim. Ancak bu yolculuğun otobüsten pek farkı olmadı. Zira beş saate yakın sürdü.

            Oysa her şey güzel başlamış, trenimiz gardan zamanında kalkmıştı. Ancak Karaman çıkışında bir türlü hızlanmıyor hatta zaman zaman duruyordu. Hızı ve rotayı gösteren ekranlar da çalışmadığı için gerekli bilgileri alamıyorduk. Yapılan ilk anonsta trendeki arıza nedeniyle seyahatimizin “yüksek hızla” değil “düşük hızla” gerçekleşeceği belirtilince moralimiz ve varış plânlarımız bozuldu.

            Tren Geri Gidince Yaşanan Panik

            Çumra ve Konya’ya güç belâ vardıktan sonra aynı ağır tempo sürdü. Görevlilere ne kadar rötarlı gideceğimizi sorduğumuzda “1,5 saat” cevabını aldık. Polatlı’ya yaklaştığımızda ise ilginç bir olayla karşılaştık. Önce yavaşlayan ve ardından tamamen duran trenimiz üç, beş dakika sonra hızla gerisin geriye gitmeye başladı. Bunca yolu zaten oflaya puflaya alan trenimiz Konya’ya geri gidecek ve orada başka bir trene mi aktarılacaktık? Yani varış süremiz daha da mı uzayacaktı?

            Bilgilendirici bir anons da yapılmadığı için neye uğradığımızı şaşırarak az sayıdaki görevliden bilgi almaya çalıştık. Bir şeyler ters gidiyordu ama doğrusu trenimizin de tersine gideceğini düşünmemiştik.

            Meğer trenin ön lokomotifi arızalı olunca durduğumuz yerde manevra yapılarak Polatlı hattına geçilmiş ve arka lokomotifle gitme kararı alınmış. Ankara’ya yaklaşık iki saat rötarlı olarak vardığımızda çoğu yolcu randevularına geç kalmış ya da karşılamak için gelen yakınlarını uzun süre bekletmek zorunda kalmıştı.

            Adıma Dikilen Fidan

            Yolculuğumun ertesi günü TCDD Taşımacılık A.Ş.’den gelen görsel mesaj ise ister istemez dudaklarımda bir tebessüm belirmesine yol açtı:

            “Gerçekleştirmiş olduğunuz tren yolculuğunuz ile yalnızca bir noktadan diğerine ulaşmadınız, aynı zamanda doğaya nefes oldunuz.

            TCDD Taşımacılık A.Ş. ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliğinde “Her Bilet Bir Fidan, Sevdamız Yeşil Vatan” projesi kapsamında sizin adınıza bir adet fidan dikilecektir. Yeşil vatana katkınız için teşekkür eder, güzel günler dileriz. Sertifikanıza bağlantıdan ulaşabilirsiniz.”

            Aslında bu zorlu ve heyecanlı yolculuktan sonra tüm yolcular adına birer “kaktüs” fidanı dikilse daha iyi olurmuş. Çünkü kaktüsler yeryüzünde “en yavaş” büyüyen bitkilermiş.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Halil Dölek
(18.07.2026 13:21 - #3366)
Almanya’da tren yolları Avrupa’nın en geniş ağı. Orada da gecikmeler olabiliyor. Fakat Türkiye’deki tren yolu taşımacılığı veya ağı Avrupa’ya göre çok çok az. Dolayısıyla bir kaç destinasyon ile kısıtlı tren taşımacılığında TCDD’nin sıfır noktasında çok çok iyi hizmet vermesi gerekir!
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.