Alpyaren KARAMAN
Köşe Yazarı
Alpyaren KARAMAN
 

Silifke'de Sosyalleşme Yokluğu

Silifke'de Sosyalleşme Yokluğu Silifke, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan köklü kültürel mirasıyla, Torosların eteklerine serpilmiş güzide bir Anadolu kentidir. Ancak bu toprakların kadim sesi artık yalnızlığı fısıldıyor. Çünkü bugün Silifke’de ne çocuklar için ne gençler ne de yetişkinler için yeterli sosyalleşme alanı kalmadı. Bu sessizlik, sadece caddelerde değil; zihinlerde, ruhlarda da çınlıyor.   Öğrenciler İçin Sessizlik Silifke’de okuyan gençlerin çoğu ya ev-okul arasında sıkışıp kalıyor ya da günü telefon ekranlarında tüketiyor. Ne oyun merkezleri ne atölye ne de kulüp düzeyinde sürdürülebilir sosyal programlar var. Oysa gençlik sadece akademik başarıyla değil, sosyal becerilerle de olgunlaşır.   Çocuklar Oyunu Unutuyor Mahalle kültürünün yerini sessiz beton duvarlar aldı. Çocuklar sokakta ne ip atlıyor ne birdirbir oynuyor. Modern kentlerde oyun alanları, sanat atölyeleri, drama kulüpleri çocuklar için artık bir gereklilik değil, birer temel haktır. Silifke’de bu hak göz ardı edilmiş durumda.   Büyükler Yalnızlaşıyor Emekliler, çalışan yetişkinler veya ev hanımları... Hepsi sosyal bağlarını günbegün yitiriyor. Halk eğitim kurslarının dahi sınırlı kaldığı bir kentte, yaşlılar için sohbet meclisleri, sanatsal uğraşlar ya da gönüllülük programları neredeyse yok denecek kadar az.   Sorun Nerede? Aslında sorun sadece fiziki mekân eksikliği değil. Asıl mesele, sosyalleşmenin bir ihtiyaç olduğunun hâlâ yeterince anlaşılmaması. Belediyelerin, kaymakamlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının bu alana yeterince öncelik vermemesi bir gelecek krizine zemin hazırlıyor.   Peki Ne Yapmalı? Mahalle Kültür Evleri kurulmalı: Her yaş grubuna hitap edecek şekilde atölyeler, sohbetler, film günleri düzenlenmeli. Gençlik ve Çocuk Kulüpleri yeniden yapılandırılmalı: Müzik, tiyatro, halk oyunları gibi faaliyetler profesyonel destekle yürütülmeli. Açık Alanlar Canlandırılmalı: Parklar sadece salıncaklarla değil, açık hava kitap kafeleriyle, mini sahnelerle, spor alanlarıyla donatılmalı. Sivil Toplum Desteklenmeli: Gönüllülük temelli sosyal sorumluluk projeleri hem gençleri hem yetişkinleri harekete geçirebilir.   Sessizliğe Razı Olmayalım Silifke, potansiyeli olan bir şehirdir ama bu potansiyel yalnızca tarih kitaplarında kalırsa yazık olur. Bizler, geleceğin inşasında sosyal bağları, toplumsal dayanışmayı ve ortak üretimi merkeze almalıyız. Çünkü sessiz şehirler, gelecekte sadece yıkık şehirler olarak anılır.  
Ekleme Tarihi: 06 Ağustos 2025 -Çarşamba

Silifke'de Sosyalleşme Yokluğu

Silifke'de Sosyalleşme Yokluğu

Silifke, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan köklü kültürel mirasıyla, Torosların eteklerine serpilmiş güzide bir Anadolu kentidir. Ancak bu toprakların kadim sesi artık yalnızlığı fısıldıyor. Çünkü bugün Silifke’de ne çocuklar için ne gençler ne de yetişkinler için yeterli sosyalleşme alanı kalmadı. Bu sessizlik, sadece caddelerde değil; zihinlerde, ruhlarda da çınlıyor.

 

Öğrenciler İçin Sessizlik

Silifke’de okuyan gençlerin çoğu ya ev-okul arasında sıkışıp kalıyor ya da günü telefon ekranlarında tüketiyor. Ne oyun merkezleri ne atölye ne de kulüp düzeyinde sürdürülebilir sosyal programlar var. Oysa gençlik sadece akademik başarıyla değil, sosyal becerilerle de olgunlaşır.

 

Çocuklar Oyunu Unutuyor

Mahalle kültürünün yerini sessiz beton duvarlar aldı. Çocuklar sokakta ne ip atlıyor ne birdirbir oynuyor. Modern kentlerde oyun alanları, sanat atölyeleri, drama kulüpleri çocuklar için artık bir gereklilik değil, birer temel haktır. Silifke’de bu hak göz ardı edilmiş durumda.

 

Büyükler Yalnızlaşıyor

Emekliler, çalışan yetişkinler veya ev hanımları... Hepsi sosyal bağlarını günbegün yitiriyor. Halk eğitim kurslarının dahi sınırlı kaldığı bir kentte, yaşlılar için sohbet meclisleri, sanatsal uğraşlar ya da gönüllülük programları neredeyse yok denecek kadar az.

 

Sorun Nerede?

Aslında sorun sadece fiziki mekân eksikliği değil. Asıl mesele, sosyalleşmenin bir ihtiyaç olduğunun hâlâ yeterince anlaşılmaması. Belediyelerin, kaymakamlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının bu alana yeterince öncelik vermemesi bir gelecek krizine zemin hazırlıyor.

 

Peki Ne Yapmalı?

Mahalle Kültür Evleri kurulmalı: Her yaş grubuna hitap edecek şekilde atölyeler, sohbetler, film günleri düzenlenmeli.

Gençlik ve Çocuk Kulüpleri yeniden yapılandırılmalı: Müzik, tiyatro, halk oyunları gibi faaliyetler profesyonel destekle yürütülmeli.

Açık Alanlar Canlandırılmalı: Parklar sadece salıncaklarla değil, açık hava kitap kafeleriyle, mini sahnelerle, spor alanlarıyla donatılmalı.

Sivil Toplum Desteklenmeli: Gönüllülük temelli sosyal sorumluluk projeleri hem gençleri hem yetişkinleri harekete geçirebilir.

 

Sessizliğe Razı Olmayalım

Silifke, potansiyeli olan bir şehirdir ama bu potansiyel yalnızca tarih kitaplarında kalırsa yazık olur. Bizler, geleceğin inşasında sosyal bağları, toplumsal dayanışmayı ve ortak üretimi merkeze almalıyız. Çünkü sessiz şehirler, gelecekte sadece yıkık şehirler olarak anılır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (3)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Lerzan Özgenç
(06.08.2025 16:42 - #2429)
Yazarımızın son sözlerine katılarak gerrkli çalışmaların yapılmasını diliyorum.. "Bizler, geleceğin inşasında sosyal bağları, toplumsal dayanışmayı ve ortak üretimi merkeze almalıyız. Çünkü sessiz şehirler, gelecekte sadece yıkık şehirler olarak anılır."
Alpyaren KARAMAN Değerli yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederim. Sessizliğe karşı dayanışmayı birlikte büyütmeliyiz.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Salih Tuna
(06.08.2025 20:49 - #2430)
Çok yerinde tespitler, silifke gerçekten her konuda olduğu gibi bu alanda da gelişmeli artık, başka yerlerle kıyaslanamaz ama bir erdemli bile silifkeyi pekçok konuda geçti artık,
Alpyaren KARAMAN Düşünceleriniz için teşekkür ederim. Silifke’nin potansiyelini ortaya çıkarmak hepimizin ortak sorumluluğu.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Celal Necati ÜÇYILDIZ
(07.08.2025 22:42 - #2442)
Taşucu Lütfü Elvan öğretmen evinde yemekler müzikli idi. komşu ilçelerden bile konuklar geliyordu. Şimdi iptal edilmiş.
Alpyaren KARAMAN Tasarruf tebdiri içindir Celal Bey, yoksa sosyalleşmeye neden karşı çıksınlar ki? Önemli olan ticaret!
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
https://jazziraes.com/ https://bramblesva.com/ https://seattledogresort.com/ https://bestlifecoachcollective.com/