vekil levent
Esma DEVECİ
Köşe Yazarı
Esma DEVECİ
 

Silifke Yoğurdu

Silifke Yoğurdu Silifke yerleşik düzene geçmiş bir Yörük diyarı. Geçimini hayvancılıktan sağlayan obalar, keçi koyun besleyip etinden sütünden yararlanmışlar. Ocak ayında doğan yavrulara anasının ağız sütünü (ilk sütü) bir hafta emer. Bundan fazla emerse ötürür (ishal) olur. Keçileri yavaş yavaş sağmaya başlar analar. Sağılan süt ateşte bakır kazanlarda kaynar, iyice kaynatılan sütün yoğurdu taş gibi olur. Yoğurt mayasını nerde bulsun dağ başında obalar. 5 ay olmuş keçi soğulalı (sütü biteli). Yazdan kesede yaptıkları süzmeyi kurutup, keş yaparlar. Yapılan keş kesede bekletilir, yoğurt çalma (mayalama) günü gelince ıslatılır, onunla yoğurt mayalanır. Nisan yağmurlarında yüksek bir yere konan kabın içine yağan yağmurun, yağmur suyundan maya yapılır. Nohut suyundan maya yapılır. Böylece mayayı komşulardan kim yaparsa paylaşılır. Yoğurt bakır çingile, tencereye; fazlası da bakır kazana çalınır. Üzeri süt beziyle kapatılır. 4 saat uyuyan yoğurt tutar, daha sonra üzeri açılır, soğumaya bırakılır. Silifke yoğurdu böyle yapılır. Silifke’nin yoğurdunun meşhur olması yanında Yörük delikanlıları sevdiğinin beyazlığını yoğurda benzetir. Gençler dağda kara çadır, kara davar, kara dağlar görür. Onun için sevdiğinin beyazlığını yoğurda benzetir. Silifke’nin yoğurdu Ah seni kimler doğurdu Seni doğuran ana Bal ile mi yoğurdu. Beyaz olarak yoğurdu, tatlı olarak balı gören insanlar doğal olarak ve oldukça sağlıklı yaşamış.  
Ekleme Tarihi: 17 Mart 2026 -Salı

Silifke Yoğurdu

Silifke Yoğurdu

Silifke yerleşik düzene geçmiş bir Yörük diyarı.

Geçimini hayvancılıktan sağlayan obalar, keçi koyun besleyip etinden sütünden yararlanmışlar. Ocak ayında doğan yavrulara anasının ağız sütünü (ilk sütü) bir hafta emer. Bundan fazla emerse ötürür (ishal) olur. Keçileri yavaş yavaş sağmaya başlar analar. Sağılan süt ateşte bakır kazanlarda kaynar, iyice kaynatılan sütün yoğurdu taş gibi olur. Yoğurt mayasını nerde bulsun dağ başında obalar.

5 ay olmuş keçi soğulalı (sütü biteli). Yazdan kesede yaptıkları süzmeyi kurutup, keş yaparlar. Yapılan keş kesede bekletilir, yoğurt çalma (mayalama) günü gelince ıslatılır, onunla yoğurt mayalanır. Nisan yağmurlarında yüksek bir yere konan kabın içine yağan yağmurun, yağmur suyundan maya yapılır. Nohut suyundan maya yapılır. Böylece mayayı komşulardan kim yaparsa paylaşılır.

Yoğurt bakır çingile, tencereye; fazlası da bakır kazana çalınır. Üzeri süt beziyle kapatılır. 4 saat uyuyan yoğurt tutar, daha sonra üzeri açılır, soğumaya bırakılır. Silifke yoğurdu böyle yapılır. Silifke’nin yoğurdunun meşhur olması yanında Yörük delikanlıları sevdiğinin beyazlığını yoğurda benzetir. Gençler dağda kara çadır, kara davar, kara dağlar görür. Onun için sevdiğinin beyazlığını yoğurda benzetir.

Silifke’nin yoğurdu

Ah seni kimler doğurdu

Seni doğuran ana

Bal ile mi yoğurdu.

Beyaz olarak yoğurdu, tatlı olarak balı gören insanlar doğal olarak ve oldukça sağlıklı yaşamış.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

13
Mart
10
Mart
04
Mart
02
Mart
26
Şubat
25
Şubat
20
Şubat
19
Şubat
04
Şubat
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.