SİLİFKE’DE MİLLİ MÜCADELE VE KUVA-Yİ MİLLİYE RUHU…
SİLİFKE’DE MİLLİ MÜCADELE VE KUVA-Yİ MİLLİYE RUHU…
Kuvâ-yı Milliye'nin kuruluşunun 105. yılı nedeniyle Silifke’de gerçekleşen etkinlikte, Taşucu Eğitim ve Doğal hayatı koruma Vakfı Başkanı Mustafa Devrim Eyce’nin etkinlik öncesi ve etkinlik boyunca yaptığı çalışma takdire şayan kabul edildi.
Sesimiz Haber Merkezi
“Kuvâ-yı Milliye Sergi ve Paneli” başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Milli Mücadele dönemi ve Silifke’nin bu süreçteki yeri; tarihsel belgeler, sunumlar ve uzman konukların görüşleri ile ele alındı.
13 Mayıs Salı günü saat 14.00’te başlayan panel açılış konuşmaları ile başladı. Yapılan konuşmalarda İçel ilinin merkezi Silifke’de, Mut’ta, Anamur’da ve diğer bölgelerde yapılan milli mücadelenin konuşmacılar tarafından geniş bir şekilde ele alınacağı belirtilirken, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür edildi.
Özellikle etkinliğin destekçileri arasında yer alan Taşucu Eğitim ve Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce’nin sergi ve panel öncesi yoğun çalışmaları ise takdirle karşılandı.
Açılışa Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Silifke Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kültiğin Eroğlu, Taşeli Kültür Vakfı Başkanı Rıfat Karaduman, Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Devrim Eyce, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliğe ev sahipliği yapan Doğan Cüceloğlu Kültür Merkezi, tarihe tanıklık etmek isteyen herkesi bir araya getirdi.
Panel öncesinde ise emeği geçenlere teşekkür belgesi verilerek, emeği geçenler onurlandırıldı. Hazırlanan teşekkür belgeleri Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner tarafından verildi.
PANELİSTLER BÖLGE TARİHİNE IŞIK OLDULAR
Panelde, Mersin Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köylü, İçel Sanat Kulübü Başkan Yardımcısı Sedat Kutlu, Taşeli Eğitim Vakfı Başkanı Rıfat Karaduman, emekli öğretim üyesi Ayhan Yalçın ve emekli öğretmen Hasan Çalıkoğlu Milli Mücadele’yi farklı yönleriyle ele aldı. Oturum başkanlığını ise emekli öğretmen ve İçel Sanat Kulübü Tarih Koordinatörü Hülya Özdemir üstlendi.
Konuşmacılar; İçel’de verilmen milli mücadeleyi ve Kuvâ-yi Milliye’nin örgütlenme aşamalarını kendi pencerelerinden geniş bir şekilde aktardılar.
O dönemde mücadelenin içerisinde yer alan isimleri, yaptıkları çalışmaları, örgütlenmeleri, yazışmaları, bölgede aktif durumda olan çetelerin milli mücadele yer almalarının sağlanması, her bölgede temsilciler ve temsilcilere bağlı gruplar, her bölgenin özelliğine göre çalışmalar, iaşelerin karşılanması gibi konularda katılımcıları bilgilendirdiler.
Panele katılan Taşucu Anadolu Lisesi öğrencileri Şeyma Su Yılmaz ve Zülfikar Efe Candan, Atatürk’ün Silifke’ye gelişini anlatan sunumlarıyla etkinliğe, gençlerin gözü ile ciddi bir katkı sundular.
Etkinlik; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Belediyesi, Erdemli Belediyesi, Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı, TADEKA (Tarsus’a Değer Katanlar Derneği), İçel Sanat Kulübü, TEMA Vakfı iş birliğiyle gerçekleşirken, güçlü birleşimlerin güçlü sesler çıkarabileceği bir kez daha gözler önüne serildi.
Bu güçlü kurumsal iş birliğiyle hazırlanan etkinlik, bölgenin doğal ve kültürel mirasına sahip çıkmayı, tarih bilincini ve kuşaklar arası aktarımı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Silifke’nin direniş ruhunu yeni nesillere aktarmak için düzenlenen bu anlamlı etkinliğe tüm halkımız davetlidir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.