Nurdal OKUR
Köşe Yazarı
Nurdal OKUR
 

Geleceğe Notlar

Geleceğe Notlar Başarı mı, Mutluluk mu? Dün milyonlarca gencin heyecanla beklediği 2026-YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimi gençler büyük bir sevinçle hayallerine bir adım daha yaklaşırken, kimi gençler ise belki de beklemediği bir sonuçla karşılaştı. Sonuç ekranına bakan bir gencin karşısında aslında yalnızca bir üniversite ve bölüm adı yoktur. Orada yılların emeği, uykusuz geceleri, ertelenen hayalleri, gözyaşları ve büyük umutları vardır. Peki, bir genç istediği bölümü kazanamadığında gerçekten başarısız mıdır? Bence hayır. Çünkü hayat, tek bir sınavdan ve tek bir sonuç ekranından çok daha büyük. Bir sınav bize bir puan verebilir ama bir insanın değerini ölçemez. Bir üniversiteye yerleşmek elbette önemli bir başarıdır; ancak hayatta başarılı olmanın tek yolu değildir. Bazen insan istediği kapıyı açamaz ve karşısında hiç düşünmediği başka bir kapı bulur. Belki de gençlerimize en çok bunu anlatmamız gerekiyor: "Başaramadın." demek yerine, "Şimdi hangi yolu denemek istersin?" diyebilmek… Çünkü çocuklarımızın yalnızca bir meslek sahibi olmalarını değil, hayatlarını severek yaşamalarını istiyoruz. Onların sadece bir bölümü kazanmalarını değil, kendilerini ve hayattaki yerlerini bulmalarını istiyoruz. Bazen çocuklarımızın omuzlarına kendi hayallerimizi yüklüyoruz. Doktor olsun, mühendis olsun, öğretmen olsun… Peki, hiç "Sen ne olmak istiyorsun?" diye soruyor muyuz? Belki de en büyük eğitim, çocuğumuza kendi yolunu seçme cesareti verebilmektir. Bugün üniversiteye yerleşen gençlerimize yeni yollarında başarı diliyorum. İstediği sonucu alamayan gençlere ise özellikle şunu söylemek istiyorum: Bir sonuç ekranı sizin hikâyenizin sonu değil. Belki de hayatınızın en güzel bölümünün başlangıcıdır. Anne babalara da küçük bir not… Çocuğunuzun sonucunu komşunuzun, arkadaşınızın ya da akrabanızın çocuğuyla kıyaslamayın. Onun bugün en çok ihtiyacı olan şey, başarısını sorgulayan bir ses değil; yanında olduğunu hissettiren bir yürektir. Çünkü çocuklarımızın başarılarını alkışlamak kolaydır. Asıl mesele, kendilerini başarısız hissettikleri anda onların yanında olabilmektir. Geleceğe bırakacağım not bugün biraz farklı: Çocuklarımızı yalnızca kazandıkları sınavlarla değil, hayata kattıkları güzelliklerle ölçelim. Çünkü bir insanın değeri aldığı puandan çok daha büyüktür. Ve belki yıllar sonra bugün üniversite sonucuna bakan o gençlerden biri geriye dönüp şöyle diyecek: "İyi ki o gün hayatımın bittiğini düşünmemişim. Meğer yeni başlıyormuş."  
Ekleme Tarihi: 19 Ağustos 2026 -Çarşamba

Geleceğe Notlar

Geleceğe Notlar

Başarı mı, Mutluluk mu?

Dün milyonlarca gencin heyecanla beklediği 2026-YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimi gençler büyük bir sevinçle hayallerine bir adım daha yaklaşırken, kimi gençler ise belki de beklemediği bir sonuçla karşılaştı.

Sonuç ekranına bakan bir gencin karşısında aslında yalnızca bir üniversite ve bölüm adı yoktur. Orada yılların emeği, uykusuz geceleri, ertelenen hayalleri, gözyaşları ve büyük umutları vardır.

Peki, bir genç istediği bölümü kazanamadığında gerçekten başarısız mıdır?

Bence hayır.

Çünkü hayat, tek bir sınavdan ve tek bir sonuç ekranından çok daha büyük.

Bir sınav bize bir puan verebilir ama bir insanın değerini ölçemez. Bir üniversiteye yerleşmek elbette önemli bir başarıdır; ancak hayatta başarılı olmanın tek yolu değildir. Bazen insan istediği kapıyı açamaz ve karşısında hiç düşünmediği başka bir kapı bulur.

Belki de gençlerimize en çok bunu anlatmamız gerekiyor:

"Başaramadın." demek yerine, "Şimdi hangi yolu denemek istersin?" diyebilmek…

Çünkü çocuklarımızın yalnızca bir meslek sahibi olmalarını değil, hayatlarını severek yaşamalarını istiyoruz. Onların sadece bir bölümü kazanmalarını değil, kendilerini ve hayattaki yerlerini bulmalarını istiyoruz.

Bazen çocuklarımızın omuzlarına kendi hayallerimizi yüklüyoruz. Doktor olsun, mühendis olsun, öğretmen olsun… Peki, hiç "Sen ne olmak istiyorsun?" diye soruyor muyuz?

Belki de en büyük eğitim, çocuğumuza kendi yolunu seçme cesareti verebilmektir.

Bugün üniversiteye yerleşen gençlerimize yeni yollarında başarı diliyorum. İstediği sonucu alamayan gençlere ise özellikle şunu söylemek istiyorum:

Bir sonuç ekranı sizin hikâyenizin sonu değil. Belki de hayatınızın en güzel bölümünün başlangıcıdır.

Anne babalara da küçük bir not…

Çocuğunuzun sonucunu komşunuzun, arkadaşınızın ya da akrabanızın çocuğuyla kıyaslamayın. Onun bugün en çok ihtiyacı olan şey, başarısını sorgulayan bir ses değil; yanında olduğunu hissettiren bir yürektir.

Çünkü çocuklarımızın başarılarını alkışlamak kolaydır. Asıl mesele, kendilerini başarısız hissettikleri anda onların yanında olabilmektir.

Geleceğe bırakacağım not bugün biraz farklı:

Çocuklarımızı yalnızca kazandıkları sınavlarla değil, hayata kattıkları güzelliklerle ölçelim. Çünkü bir insanın değeri aldığı puandan çok daha büyüktür.

Ve belki yıllar sonra bugün üniversite sonucuna bakan o gençlerden biri geriye dönüp şöyle diyecek:

"İyi ki o gün hayatımın bittiğini düşünmemişim. Meğer yeni başlıyormuş."

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (3)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Halil Dölek
(19.08.2026 11:21 - #3412)
Sn. Okur, kaleminize sağlık. Tüm dünyada üniversite eğitimi artık eskisi gibi cazibesini yitiriyor..Buna karşın kişinin eğilimine göre meslek eğitimi alması artıyor. Ben gençlerin meslek öğrenip bu dalda eğitime yönelmelerini tavsiye ediyorum. Bu gün çivi çakamayan inşaat mühendislerinden bahsediliyor. Kaldı ki yapay zeka gerçeğini kabul edelim. Bir çok iş kolu yapay zekayla tarih olacak.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Emin GÜLEÇ.
(19.08.2026 11:34 - #3413)
Güzel bir içerik ve vizyonla zihinsel ufuklar açan bir anlatım. Yaşama bakış; okumak, kimseye muhtaç olmadan, çağdaş bireyler olarak yaşamanın yollarını bilen ÖZGÜR İNSAN Olarak yaşamak. Üniversite Mezunları, şurası bir gerçek ki, ,verilen, aldıkları eğitim,..,vb. sorunlarla boğuşanlar olarak,doktor, mühendis, mimar, öğretmenler kamuda, kesin olarak İŞSİZLER! Varalım bakalım, nice olur, Hallerimiz, Tuz, ekmek, Vıradır BAĞLARIMIZ!
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Yıldıray Şen
(19.08.2026 12:40 - #3415)
Öğretmenim çok haklısınız hayat sadece bir sınavdan ibaret değildir...önemli olan ahlaklı,vicdanlı gençler yetiştirebilmek..Bunu başarabilirsek hayatın neresinde olursak olalım mutluluk ve başarıyı yakalamış oluruz...Sınav bir son değil, kazanan içinde kaybeden içinde yeni bir başlangıçtır.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve silifkesesimiz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.