BAŞKENTTEN SELAM
ULUSLARARASI SİLİFKE FESTİVALİ -V-
Ülke genelinde yapılacak olan Genel Seçimler nedeniyle, 1977 yılı Silifke Festivali’nin tarihi 14-20 Haziran olarak saptandı ve ilan edildi.
Silifke Festivali Yürütme Kurulu Başkanı ve Silifke Belediye Başkanı Ali Önder imzalı ve 28 Nisan 1977 tarihli şu kısa yazıyı almış ve kolları sıvamıştım:
YETKİ BELGESİ
14-20 Haziran 1977 tarihlerinde yapılacak olan IV.Silifke Folklor Ve Müzik Festivalinin Ankara Sekreteryasını yürütmek; ayrıca program uyarınca gerekli çalışmaları yapmak üzere İrfan Ünver Nasrattınoğlu yetkili kılınmıştır.
40 yılı aşkın bir süre Silifke’den aldığım böylesi talimatlarla, asla ve kat-a çıkar gözetmeden ve seve seve hizmet ettiğim Silifke’ye artık kalben bağlanmıştım..
Bu yılki festivalin iki önemli özelliği vardı:
1. Amatör ses yarışmaları, Türkiye’yi içerecekti,
2. Türkiye’nin pek çok kentinden gelecek olan halk oyunları ve folklor uzmanlarının iştirakiyle bir Açık Oturum yapılacaktı.
Ses yarışmalarının seçici kurulunda; Ankara Radyosu Müdürü Cahit Obruk, ses sanatçıları Mülkiye Toper ve Ali Can, Çukurova Radyosu Müzik Programcısı Kemal Öğretmen, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Yaşar Doruk, Cavit Erden ve İrfan Ünver Nasrattınoğlu yer almışlardı.
THM (Türk Halk Müziği) ve TSM (Türk Sanat Müziği) dallarında çok sayıda katılımcı vardı. Nitekim 18-19 Haziran 1977 tarihlerinde, adeta kıran kırana yapılan, Türk Halk Müziği yarışmasının ses kraliçesi Sabahat Akkiraz, kralı ise Seyfettin Tomakin seçilmişlerdi. Keza TSM kraliçesi Hülya Atacan, kralı ise Necip Nugay olmuştu.
Türk Halk Oyunları Konulu Seminer
İstanbul 5. Noteri Avukat Vecdi Yarman yönetimindeki açık oturumda konuşanlar:
1. Halil Oğultürk (Türk Halk Oyunları uzmanı)
2. Osman Attila (Kültür Bakanlığı)
3. Cahit Obruk (Ankara Radyosu Müdürü)
4. Nail Tan (Kültür Bakanlığı MİFAD Başkanı)
5. Suat Okay (Turizm Bakanlığı Gösteriler Ş. Md.)
6. Yaşar Doruk (Kültür Bakanlığı Genel Müdürü)
7. İrfan Ünver Nasrattınoğlu (Folk. Araş. Kurum Bşk.)
8. Dr. Nimetullah Hafız (Kosovalı Folklor Uzmanı)
9. İlter Veziroğlu (Kıbrıslı Gazeteci-Yazar)
10.Emin Bektöre (Kırımlı H. O. Uzmanı)
11.M.Emin Bazercir (Bingöl H. E. Mrk. Müdürü)
12.Ali Yücel (Burdur Folk. Derneği Başkanı)
13.Ziyaettin Başkan (Sivas H. E. Mrk. Müdürü)
14.Hüseyin Özübir (Kırklareli H. E. Mrk. Müdürü)
15.Cavit Erden (Silifke Folk. Ve Müzik Der. Bşk.)
16.Yılmaz Dağlıoğlu (Kastamonu H. E. M. Folk. Bşk.)
17.Fuat Yalçın (Balıkesir Bengi Ekibi Bşk.)
Silifke’deki bu düzenlemenin amacı mahallinde uygulanan halk oyunlarının sesini duyurmak idi. Çünkü İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde kurulan bazı dernekler, programlarına bütün yörelerimizin oyunlarını alıyorlar ve giderek yozlaştırıyorlardı. Bu yüzden küçük kentlerdeki halk oyunları ile meşgul olanlar, başka kentlerde düzenlenen şenliklere davet edilmiyorlar ve neticede de oralarda yeni elemanlar yetişmiyordu. Neticede Türkiye’de yeni bir oluşum düşünülmüş, Halk Oyunları Federasyonu kurulmuştu. İşte bu Federasyonunun temeli, Silifke’de bizim düzenlediğimiz bu Halk Oyunları Semineri olmuştu.