Günah Keçisi Aramanın Mantığı Nedir?
Günah Keçisi Aramanın Mantığı Nedir?
30 Ağustos Pazar günü Girne’den hareket ederek, Taşucu’na doğru yola çıkan Filo Denizciliğe ait yolcu gemisinin 3 mil sonrasında alabora olması sonrasında yaşanan gelişmeler, birilerinin günah keçisi olarak kaptan ve gemi mürettebatını göstermesi, vicdanlarda derin yara açmıyor mu?
7. Sayfa
30 Ağustos Pazar günü yaşanan kaza sonrası KTTC 3 günlük yas ilan etti.
Toplam 267 yolcu ve mürettebatı bulunan yolcu gemisinde 239 kişi kurtarılmış, ilk belirlemelere göre de 8 kişinin cansız bedenine ulaşılmış, 20 kişinin ise kayıp olduğu belirtilmişti. Kayıp olan 20 kişiden 6’sının daha cansız bedenine ulaşıldığı bildirilirken, kayıp olan 14 kişinin ise arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

Kaza sonrası ise çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Tv ve sosyal medya hesaplarında. Ağzı olan konuştu dersek abesle iştigal olmaz. Suçlu olarak gemi kaptanı ve gemi personelinin gösterildiğini üzülerek izledik. Elbette kaptan ve personelin de hataları vardır ancak o insanları günah keçisi olarak toplumun önüne atmak ve vicdanlarda onları suçlu göstermek ne derecede doğru oldu?

Son günlerde ortaya çıkan görüntülerde kaçtı denilen kaptanın yorgun düşerek, personellerinden hemen önce bir tekneye alındığı görüntüler yer alıyor.
Diğer bir görüntüde personellerin yolcuları kurtarmak için gösterdiği çaba yer alırken, bir başkan görüntüde ise yolcuların yardıma gelen teknelere bindirmeye çalışan personellerin görüntüleri yer alıyor.

Gemiye ilk kaptan terk etti, haberlerinin aksine alabora olan gemide bulunan kazazedelerle birlikte son gurupla birlikte kurtarıldığı görüntülerde yer alıyor.
Ayrıca gemide can salı yok, can salı bırakılmadı açıklamaları ise çıkan görüntüler eşliğinde çürütülmüş oldu. Alabora olan gemiden 5 can salının denize bırakıldığı ve bu can sallarına can yelekleri ile birlikte denize atlayan onlarca yolcunun bindiği de görülüyor.

Bir tarafta Günah Keçisi olan kaptan ve mürettebat, öte yanda ise kaptan ve mürettebatın yolcuları kurtarmak için yaptıkları mücadele…
Ve bu mücadeleler ise yine kazazedelerin çektikleri görüntülere yansımış durumda. Hal böyle iken Vurun Abalıya demek ne kadar doğru olur?

Elbette hata vardır ama çamur atmak, suçu tamamen kaptan ve gemi personeline yüklemek vicdanlara huzur verir mi sizce?
Yargı mutlaka belge ve delillerle kararını verecektir ancak algı oluşturarak insanları suçlamak, iftira atmak, çamur atmak, yargıyı yanlış yönlendirmek olur.

Son söz:
Çamur atanlar, günah keçisi arayanlar; böyle bir olay sizlerin başına gelmiş olsa ve bu yazılanlar, konuşulanlar sizler için olsaydı, siz ve yakınlarınız ne yapardınız acaba?
S. C.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.