Domates fiyatları üreticiyi de, tüketiciyi de üzüyor!

Sesimiz Haber Merkezi

Örtü altında son dönemlerine giren domates hasadında üreticiler ciddi gider sıkıntılarına rağmen domates ekimini sürdürüyor.

Son 6 ay içerisinde akaryakıt fiyatları dahil gübre, zirai ilaç, naylon, fide fiyatlarında yüzde 300’ü aşan zamlarla boğuşan ve yaşam mücadelesine bu zor şartlar altında devam eden üreticiler, emeklerinin karşılığını zor da olsa alırken, fiyatların tüketiciye iki katından fazlaya yansımasına da üzülüyor.

Atayurt’ta örtü altı domates üretimi gerçekleştiren domates üreticilerinden Hüseyin Eski, piyasada en çok rağbet gören ve aranılan salkım çeşidinin ekimini yaptıklarını ancak girdilerin çok aşırı yükselmesi nedeni ile ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Üretici Hüseyin Eski, “Bu yıl fide fiyatları da geçen yıla göre 3 katına yakın oldu. Seramızı don tehlikesine karşı korumak için yaktığımız kömür ise geçen yıla göre 5 katına çıktı. Zirai ilaç, gübre, arı, naylon, akaryakıt fiyatları ise sürekli artış gösteriyor. Üretici olarak fiyatların yüksel olması bizleri sevindiriyor ancak, girdi fiyatları ile karşılaştırınca yeterli bir kazanç sağladığımız düşünülemez.

11 ile 13 lira arasında sebze haline domateslerimizi teslim ediyoruz. Kesintiler sonrası elimize yüzde 20 daha az geçiyor. Öbür tarafta ise tüketici domatesi 25 ile 30 lira arasında satın alıyor. Bu nasıl bir fark? Bu kadar farkı kimler nasıl oluşturuyor? Tamam, akaryakıt fiyatları ciddi manada etkiliyor maliyetleri ancak üreticiler olarak bizler bu fark karşısında üzülüyoruz. Kilo başına 50 kuruş bile kazanmazken, tüketiciye yansımasının nerede ise 3 kata kadar ulaşması, sanki biz üreticilerin suçuymuş gibi yansıtılması ise biz üreticileri derinden üzüyor.

Üreticiler olarak maliyetlerimiz ortada, üç kuruş kazanmak için gece gündüz çalışıyoruz ancak bunun karşılığını aldığımızı söylemek mümkün değil. Buna rağmen şükür etmekteyiz. Bizlerin emeği ile halkın sömürülmesine de karşıyız” diyerek, aradaki farkın kimlerin cebine gittiğinden çok, haksız para kazananların hem üreticinin hem de tüketicilerinin hakkını gasp ettiğini dile getirdi.