DİŞ HEKİMLERİ HAFTALARINI KUTLADI

Sesimiz Haber Merkezi

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile ilgili olarak gazetemize bilgi veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Mehmet Can Akkaya, 22 Kasım 1908'de ilk Dişçi Mektebinin açılması ile bu tarihin Türkiye'de bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı, 22 Kasım'ın Türk Diş Hekimliği Günü, içinde bulunulan haftanın ise Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak ilan edildiğini açıkladı.

Akkaya, “21-27 Kasım “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” kapsamında, Silifke Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Türk Diş Hekimliğinin 114'üncü yılını kutlamak amacıyla Silifke Özel ve Kamu Diş Hekimleri ile bir araya geldik. Düzenlediğimiz kutlamaya tüm sağlık temsilcileri ile birlikte Silifke Emniyet Müdürlüğü ve Silifke Belediyesi ilgilileri de katılarak, bizleri yalnız bırakmadılar.“

Hafta ile ilgili olarak açıklamasını sürdüren Akkaya “Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta; “Ağız ve Diş sağlığı” konusunda halkın bilinçlenmesine katkı sağlamak, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak amacıyla "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKIMI ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ

Amacımız; Ağız ve diş sağlığının korunması için, küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımının alışkanlık haline getirilmesini sağlamak, toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmektir.

Sağlıksız dişler; ağız kokusuna, diş çürüklerine, diş eti kanamalarına ve diş kaybına sebep olabilmektedir. Toplumumuzda da en çok ihmal edilen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Çünkü günlük hayatı yalnızca diş ağrısı halinde etkilediği düşünülmektedir.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI VÜCUDU ETKİLER

Bireylerin fiziksel sağlığı vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır.

İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için;

Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, Günde en az bir kez diş ipi kullanılması, Yeterli ve dengeli beslenmek; sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi

En az altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması, Halkımızın diş hekimi eğitimi almış, diploması olan diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene olmaları gereklidir” diyerek, toplumun ağız ve diş sağlığının korunması için önem vermesi ve diş fırçalama alışkanlıklarının kazanılması gerektiğinin altını çizdi.